Aux port not working?

Find out more about the BMW 1 Series E81, E82, E87, E88.
Manufactured from 2004 to 2011

Moderators: babybmwadmin, marco_polo, Producethis, Lambster, Rich196

Post Reply
J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Aux port not working?

Post by J20NYH » Wed Oct 11, 2017 4:44 pm

Hi guys, I’ve just bought an aux cable with the intent of using my iPhone to stream music via YouTube/Spotify but when I plug it in to the aux port under the armrest and go to the AUX option on my head unit no sounds comes through.

I have a professional HU with the AUX option and have checked the volume on both iPhone and HU and can’t understand why it’s not working.

Any ideas?
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

Kerr
Too Much Time To Waste Member
Too Much Time To Waste Member
Posts: 2293
Joined: Sun Oct 11, 2015 10:46 pm

Re: Aux port not working?

Post by Kerr » Wed Oct 11, 2017 5:37 pm

Doesn't the AUX have a separate volume control to stop it cutting in and out too loud?

If you select AUX there should be a volume control in there. If it's set at zero no matter how high you turn the main stereo on it won't come on.

J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Re: Aux port not working?

Post by J20NYH » Wed Oct 11, 2017 5:40 pm

Yeah I’ve checked that and it’s on 6... I can hear like a static buzz when I turn the volume on the HU up really high but doesn’t seem to change when I plug aux in.
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Re: Aux port not working?

Post by J20NYH » Thu Oct 12, 2017 9:13 am

What are the chances this is down to the actual AUX port under the armrest?

If I have a professional HU with the AUX option does this rule out it being anything to do with the HU?

For reference I connect my phone via bluetooth to the HU but this is purely for phone calls and I don't think I'm able to play music via bluetooth and I also have the OEM iPod connectively function that uses the CDC function with cable in glovebox.
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

gregk286
Junior Member
Junior Member
Posts: 41
Joined: Sat Feb 25, 2017 6:45 pm
Location: Lincolnshire

Re: Aux port not working?

Post by gregk286 » Thu Oct 12, 2017 12:19 pm

Tried a different device?

User avatar
AndyGilbert
Junior Member
Junior Member
Posts: 26
Joined: Wed Jun 14, 2017 11:45 am

Re: Aux port not working?

Post by AndyGilbert » Thu Oct 12, 2017 6:14 pm

don't you need to use the Y cable?
I'm just doing what is needed!

2012 e82 coupe 118d Sport Plus edition
1994 Caterham 7 HPC SDB c20xe

J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Re: Aux port not working?

Post by J20NYH » Fri Oct 13, 2017 4:50 pm

AndyGilbert wrote:don't you need to use the Y cable?
I don’t know do you? I have no usb under the armrest, just aux in....
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Re: Aux port not working?

Post by J20NYH » Fri Oct 13, 2017 4:51 pm

gregk286 wrote:Tried a different device?
Yes tried my iPod. Nothing!

Cable definitely works as tested in my mates Focus.
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

User avatar
Octavius
Too Much Time To Waste Member
Too Much Time To Waste Member
Posts: 18491
Joined: Tue Jul 26, 2011 1:51 pm
Location: In The Land Of The Romps

Re: Aux port not working?

Post by Octavius » Fri Oct 13, 2017 5:30 pm

It needs recoded back to the car.
MY SIGNATURE STOPPED WORKING AFTER AN UPDATE.

J20NYH
Experienced Member
Experienced Member
Posts: 250
Joined: Wed May 06, 2015 6:15 pm
Location: Wiltshire

Re: Aux port not working?

Post by J20NYH » Fri Oct 13, 2017 5:31 pm

Octavius wrote:It needs recoded back to the car.
How come? I do have the AUX option in the menu on my head unit.
Sapphire Black 120d M Sport - E87 - Ferric Grey II 208M - Boston Lemon - Pro HU - iPod Kit - Cruise - Xenons

Post Reply

Return to “E81, E82, E87, E88 (2004-2011)”